joomla counter

Lena & Leentje

Thema's: ouder worden, voor elkaar zorgen, veranderingen

Illustrator Helen van Vliet is altijd gek geweest op haar oma's. Ze kwam graag bij hen op bezoek, om spelletjes te doen of dingen te maken. Het eerste prentenboek dat ze illustreerde én schreef moest daarom een ode worden aan alle oma's.

Lena & Leentje laat verschillende scenes zien uit het leven van een oma en haar kleinkind. Naarmate ze ouder worden, verandert hun verhouding: is eerst het kind nog de afhankelijke van de twee, later is dat de oma. Wat niet verandert, is hun liefde voor elkaar.

  • Een ontroerend, persoonlijk verhaal van Helen van Vliet, dat voor velen herkenbaar zal zijn
  • Past in het thema van de Kinderboekenweek: Opa en oma
Helen van Vliet

Helen van Vliet (Rotterdam) illustreert voor tijdschriften, kranten, kinderboekenuitgevers en ontwerpbureaus. Haar werk is meerdere malen bekroond door o.a. de Vlaamse kinder- en jeugdjury.

Lena & Leentje
Helen van Vliet
(tekst en illustratie)

Vanaf 4 jaar
Formaat: 21,5 x 28,7 cm
Omvang: 32 blz.
NUR 273, 274
ISBN 978 90 5116 2516
Prijs ca. € 14,50

ISBN 978 90 5116 2516

Recensies

www.kinderboeken.blog.nl

Lena en Leentje is een ontroerend prentenboek over de onverwoestbare band tussen een oma en een kleinkind. Ook al worden ze ouder en veranderen ze, toch blijven ze altijd contact houden en genieten ze van hun vreugdevolle uitjes. Van Vliet weet met haar schitterende prenten precies te laten zien hoeveel een oma voor haar kleinkind betekent en andersom.

www.opanoma.nl

Op ontroerende wijze beschrijft Helen de innige band tussen oma en kleindochter. Ze doen altijd leuke dingen met elkaar en naarmate ze ouder worden, worden de rollen langzaamaan omgedraaid: Eerst zorgt oma voor Leentje, maar wanneer de leeftijd van oma een rol gaat spelen, gaat Leentje meer voor haar oma zorgen. Het verhaal is heel herkenbaar voor alle oma's en door de prachtige kleurrijke illustraties is het boek een lust voor het oog. Een feest om samen te lezen en te bekijken met je kleindochter.

www.boekenbijlage.nl

Aan het eind van het verhaal raakt oma een beetje verward. Het tragsiche maar tevens vertederende daarvan weet de schrijfster zo liefdevol neer te zetten, oef, dat was raak. Een brok in mijn keel. Het boek heeft diverse thema's die je samen met je kind of in de klas kunt bespreken. Niet alleen de band tussen opa's en oma's en de kleinkinderen, maar ook ouder worden, volwassen worden, vergankelijkheid en een lastiger onderwerp als dementie.

www.wijtestenhet.nl

De illustraties in Lena en leentje zijn mooi en geven de sfeer van het moment heel goed weer. De liefde tussen oma en kleindochter is bijna voelbaar bij het bekijken van de prenten. Wanneer je met jouw zoon of dochter de tekeningen gaat bekijken, zul je kleine verschillen ontdekken bij het tweetal. Mooi prentenboek dat als hulpmiddel kan dienen voor een gesprek met kinderen over ouder worden.

www.nicetips4kids.nl

Een prachtig boek dat vol staat met liefde. Een superboek om (voor) te lezen en zeker ook een geweldig boek voor alle oma’s en kleinkinderen. Dit boek is niet alleen leuk voor kinderen, maar ook een leuk cadeau om aan je oma te geven, als dank dat ze altijd voor je klaarstaat.